16v Mini Club Forums  

Go Back   16v Mini Club Forums > General Public Area > Non 16v Mini Chat

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 03-06-2018, 08:49 AM   #1
mm man
Senior Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 183
Default Blown compressor capacitor??? Help

Just got my mini ready for paint and boom goes the compressor
Can any one help itís a 4 hp twin pole 240v single phase motor . I fitted a new capacitor and that lasted 1 minute then boom . Can any thing other than the motor cause this to blow abit reluctant to buy a new motor if something on the compressor would cause it to blow ?? Pump it free moving ! And when it blow yesterday there was no pressure in tank as it only ran for less than a minute .
Help please as mini is desperate for itís top coat .
mm man is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2018, 06:08 PM   #2
VTEC JON
Junior Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: Northampton
Posts: 14
Subframe: Allspeed
CC: 1800
Make: Honda
ECU: Standard
Default Compressor motor

Hi, I work on compressors everyday, the capacitor you fitted was it the same micro farad rating?, if so I would say that you need to get a rewind of the motor, sounds like there is a problem with the windings, there is nothing else that would cause the capacitor to blow.Donít know where you live but Iím sure there will be a Motor rewind company local.
VTEC JON is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2018, 06:41 PM   #3
mm man
Senior Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 183
Default

Quote:
Originally Posted by VTEC JON View Post
Hi, I work on compressors everyday, the capacitor you fitted was it the same micro farad rating?, if so I would say that you need to get a rewind of the motor, sounds like there is a problem with the windings, there is nothing else that would cause the capacitor to blow.Donít know where you live but Iím sure there will be a Motor rewind company local.
Thanks for your reply
It was rated 90uf and the one a local compressor shop got me one rated 80-100uf ó 250v
The plate on my motor reads 90uf ó 450v ?
Should the one I fitted be 450v ? even tho it on a 240v 30amp ring
Again thanks for your help
mm man is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2018, 06:46 PM   #4
stun538
Junior Member
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 5
Subframe: Other
CC: 1800
Make: Rover
ECU: Standard
Default

The 240v rated ones are usually just used for starting the motor and are switched out at 2/3 ish of full speed. You need a 450v rated capacitor
stun538 is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2018, 08:02 PM   #5
mm man
Senior Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 183
Default

Quote:
Originally Posted by stun538 View Post
The 240v rated ones are usually just used for starting the motor and are switched out at 2/3 ish of full speed. You need a 450v rated capacitor
Thanks so would this new one of blown because it was 240v ? Only ?
Or because of another issue with the motor as said before ie windings
mm man is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2018, 05:08 AM   #6
gadget555
Senior Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: Strichen Aberdeenshire
Posts: 1,252
Subframe: Watson
CC: 1800
Make: Rover
ECU: K maps 160 Race
Default

I had a similar problem a couple of years ago, blew the capacitor replaced it like for like and it blew again, I found it cheaper to replace the 3hp single phase motor than get it re-wound.
gadget555 is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2018, 11:22 AM   #7
mm man
Senior Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 183
Default

Thanks for the replies it now looks like the shop gave me the wrong capacitor they gave me a 250v start one instead of a 450v start and run type . I had taken the motor apart away to have a look at the widings no black marks and no burnt smell so the shop is giving me the correct type ( free of charge there mistake)and fingers crossed.

Last edited by mm man; 04-06-2018 at 07:49 PM.
mm man is offline   Reply With Quote
Old 17-06-2018, 08:56 PM   #8
mm man
Senior Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 183
Default

Fitted a new 450v start and run capacitor and look what happened






TOP COAT !!
mm man is offline   Reply With Quote
Old 21-06-2018, 12:30 AM   #9
stun538
Junior Member
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 5
Subframe: Other
CC: 1800
Make: Rover
ECU: Standard
Default

Nice!
stun538 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 06:52 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.